miercuri, 27 iunie 2012

O imagine pentru rulmentisti

Generatii de barladeni au mers zi de zi, o viata, la Fabrica de Rulmenti. In ultimii ani, pe langa produsul traditional, rulmentii, aici se construiau si masini unelte speciale pentru dotarea altor sectii sau fabrici de profil din tara. Aceste masini erau concepute si realizate de un colectiv de specialisti de la sectia Masini Unelte, cea mai noua si mai performanta subunitate de productie a fabricii. Dotarea sectiei incepea de la masini unelte obisnuite pana la masini speciale cu comanda program, unele abia montate in ultimii ani, inainte de privatizare. Dar marea bogatie a sectiei erau oamenii! Un colectiv de proiectanti, specialisti si muncitori inalt si policalificati de pe mana carora ieseau pe poarta fabricii masini inscriptionate cu "Fabricat in Romania".
Pe 21 iunie am putut arunca o privire pe una din ferestrele sectiei. Am avut o strangere de inima si parca mi-a dat ceva in ochi... 

 (click pe imagine pentru marire!)

Ce-a mai ramas? Un morman de fiare si vant! Fara masini, acoperis deteriorat, ferestre sparte, pardoseala sfarmata si un stingator... In zona din imagine se montau masinile. Aici prindeau viata.

E greu de inteles cum s-a ales praful de tot ce inseamna industrie in Romania! Ne-am molipsit de o molima a distrugerii atat materiala (totul se arunca!) cat si spirituala. 
Nimic nu mai este bun...
Ma doare neputinta mea de a face ceva!

Ai lucrat in Sectia Masini Unelte sau ai trecut pe acolo inainte de privatizare? Spune-ti parerea!

miercuri, 13 iunie 2012

Amintirea Sculptorului...

Ieri (marti, 12 iunie 2012) a plecat in Galeria Cerului, sculptorul barladean Marcel Guguianu. Sa-i fie tarana usoara!